Skip to main content

Poetsen met een blokjesbeugel

Met blokjes op je tanden is het een beetje moeilijker om je tanden te poetsen. Maar het kan perfect en het is heel erg belangrijk dat je het grondig doet. Als er etensresten en plaque rond de blokjes achterblijven is de kans op witte vlekken en gaatjes groter.

Het is van groot belang om met blokjes na elke maaltijd, dus minstens 3 keer per dag te poetsen met tandpasta. Je tandpasta moet fluor bevatten. Maar welke tandpasta je gebruikt maakt niet uit, je mag zelf kiezen welke smaak je verkiest.

Je mag zowel MANUEEL als ELEKTRISCH poetsen. Sommigen vinden het met een elektrische tandenborstel makkelijker, maar een manuele tandenborstel kan je makkelijker meenemen. Je kan beide tandenborstels ook combineren. Neem bij voorkeur een orthodontische of een zachte tandenborstel. Ook voor de elektrische tandenborstel bestaan speciale orthodontische of zachte opzetstukken.

Het is aan te raden om tweemaal in de week te spoelen met een fluoridespoeling. Dit doe je best ‘s avonds voor het slapengaan. Na het poetsen spoel je met 10ml gedurende één minuut lang je mond. Dit mag je uitspuwen, maar nadien best niets meer eten of drinken, zo worden je tanden extra sterk. 

TIP
Vervang je tandenborstel best om de 3 maanden!

Tutorial

Tanden-poetsen in stapjes

Poets al je tanden! Ga systematisch te werk, van links naar rechts en dan terug, zo sla je geen enkele tand over. Poets steeds met draaiende bewegingen.

1

Begin met het poetsen van de rand van jouw tand met het tandvlees, dit onder een hoek van 45°. Dit is de belangrijkste stap!

2

Daarna poets je de bovenzijde van het blokje, onder een hoek van 45° naar het blokje toe.

3

Vervolgens zet je de borstel loodrecht op de blokjes en maak je de apparatuur ook goed schoon.

4

Dan poets je de onderzijde van de blokjes onder een hoek van 45° en dit weer met draaiende bewegingen.

5

Nadien maak je de binnenkant proper door ronde bewegingen uit te voeren tot tegen het tandvlees.

6

Tenslotte plaats je de tandenborstel op de kauwvlakken en poets je deze met grote schrobbewegingen.

7

Om onder de orthodontische draad en tussen de blokjes te poetsen kan je raggertjes of interdentale borstels gebruiken.
Doe deze stappen nog eens over voor de onderkant. Als alles gepoetst is, check je dit best na in de SPIEGEL. Zie je toch nog een vuiltje? Ga er dan met je kleine borsteltje tussen, niemand wil glimlachen met een groen stuk spinazie tussen zijn beugel. Zie je een bloedend plekje? Geef dat plekje dan gedurende 3 dagen extra veel aandacht.

Wat gebeurt er als je slecht poetst?

Er gaan etensresten achterblijven op je tanden en rond je blokjes, waardoor de bacteriën in de tandplak je tanden gaan aantasten.

Bacteriën kunnen niet alleen gaatjes maken, maar ze gaan ook BLIJVENDE witte en bruine vlekken maken op je tanden.

Na het einde van de behandeling staan je tanden wel mooi recht, maar ze worden ontsierd door een duidelijke rand waar je blokje stond met daar rond allemaal witte en bruine vlekken. 

Slecht poetsen is dus echt geen optie!